Optika, avagy mikor forduljunk optikushoz?

Az optikák világa, avagy a látásunk romlásának félreértelmezhetetlen jelei

Alapvetően úgy gondolom, hogy viszonylag hamar képesek vagyunk érzékelni azt, ha akár csak egy kicsi változást is érzékelünk a látásunk romlásában. Természetesen miután alapvetően soha sem hirtelen bekövetkező, drasztikus romlás történik, hanem egy fokozatos, szinte alig észrevehető folyamatként zajlik le a teljes folyamat, így hajlamosak vagyunk halogatni és a legkevésbé sem komolyan venni a problémát. Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy mennyire elengedhetetlenül fontos a még idejében felkeresni egy optikát és kezelni a problémát, addig, ameddig még nem drasztikusan rossz a helyzet. Az alábbiakban annak az érdekében, hogy minél hamarabb képesek legyünk felismerni a problémát egy rövid összefoglalót kívánok nyújtani azokról a jelekről, melyek előreláthatóan jelzik a szemünk romlását.

A látásromlás tünetei, avagy mikor forduljunk az optikához

A látásromlás jelei többnyire igazán félreértelmezhetetlenek, csak a legtöbb esetben nem igazán veszünk róla tudomást, hiszen a kezdeti időszakban valóban olyan annyira enyhe tünetekkel találjuk szembe magunkat, melyre elképzelhető, hogy nem figyelünk oda azonnal. Az alábbiakban a leggyakoribb tüneteket említeném meg.

Az első tünet például lehet a korlátozott látás, vagy más nevén csőlátás, mely bizony képes akkor jelentkezni, mikor elkezd romlani a látásunk. Ebben az esetben a perifériális látásunk romlik elsősorban és ezt követi majd igen rövid időn belül a teljes látásunk fokozatos homályosodása. Így már amikor ezt a tünetet érzékeljük is érdemes azonnal optikai kezeléshez fordulni.

A következő pont a látótér-vesztés, mely ugyancsak az előző ponthoz hasonlóan elsősorban a perifériális látást támadja meg, majd tér át a látásunk többi részére.

Hirtelen felmerülő fokozott érzékenység a vakító fényre, természetesen ez nem feltétlenül jelenti a látás romlását, ugyanis sok esetben ez egy velünk született dolog, nekem speciel bár kitűnő látásom van, mégis amióta az eszemet tudom, rendkívül érzékeny vagyok az erős fényre, tehát ez a tünet azokra vonatkozik, akik az eddigiektől eltérő módon veszik észre ezt a jelenséget.

A következő tünet a szürkületi vakság, ez szintén egy olyan tünet, mely, ha hirtelen jelentkezik, akkor egyértelműen arra utal, hogy valami probléma merült fel. Továbbá ide tartozik még a színvakság is, bár ez már csak egészen súlyos esetekben merülhet fel.

Végül, de semmiképpen sem utolsósorban a két leggyakoribb tünetet szeretném ismertetni, mégpedig a távollátás illetve a rövidlátás hirtelen történő romlása. Akár drasztikus módon akár csak egészen fokozatosan zajlik, mindenképpen érdemes optikushoz fordulni ebben az esetben, ugyanis amennyiben elkezdődött a romlás és nem állítjuk, meg még idejében a folyamatot igencsak leromolhat a látásunk viszonylag rövid időn belül. Amennyiben ezen jelek közül bármelyiket is tapasztaljuk, feltétlen forduljunk optikushoz vagy szemész orvoshoz.

Az optika segít kideríteni a látásromlás okait

Felettébb izgalmas kérdésnek tartom a látásromlás okainak a vizsgálást, illetve a megelőzés folyamatát, amiben az optika tanácsai hihetetlenül sokat segítenek. Így mindenképpen szerettem volna ennek is némi teret szentelni a cikkemben. A látásromlásnak számtalan oka lehet, többek között lehet genetikai teljes mértékben örökölt oka, mely ellen igencsak nehezen tudjuk felvenni a harcot, de emellett számos olyan oka is lehet, mely egyébként teljes mértékben kiküszöbölhető lehetne, példának okáért a rengeteg számítógép és telefon használat (kék fény) elképesztő mértékben rombolja a látásunkat, ezért próbáljuk minimalizálni ennek a használatát. A másik sajnos nagyon gyakori ok lehet a cukorbetegség, hiszen ez a kór sajnálatos módon az elsők között támadja meg a látásunkat. Továbbá a szürke hályog is ebbe a csoportba tartozik, ugyanis bár ez a legtöbb esetben bizony genetikai módon örökölt betegség, sajnálatos módon nagyon komoly hatással van a szervezetünkre, és bizony a szürke hályog egyetlen kezelési módja a műtét, amennyiben ezt nem alkalmazzuk, valószínűleg a vakság veszélye fenyegeti a beteget. Továbbá a szemöregedés, vagyis más néven időskori makula degeneráció és az öreg szeműség is jelentkezhet, mely megint csak jelentős mértékben fenyegetheti az illető látását.

Ezért fontos az optika segítsége

Én személy szerint azt javaslom, hogy amint csak egy kis romlást is érzékelünk a szemünk világát illetően, abban a pillanatban forduljunk egy optikához, ahol tudnak segíteni a problémákon a megfelelő szemüveg kiválasztásával. Így még idejében kezeljük a problémát és megelőzzük azt, hogy komolyabb gond alakuljon ki, vagy esetleg még tovább romoljon a látásunk.