A labordiagnosztikai vizsgálatok – személyes tapasztalat

Így vált valóra az újévi fogadalom egy labordiagnosztikai vizsgálattal

A labordiagnosztika olyan távol állt tőlem néhány évvel ezelőtt, mint káposzta a csokoládétól, de való igaz, hogy az elmúlt időben a káposztát sokkal előbb választom, mint a csokoládét, pedig nem volt ez mindig így, nem volt ez mindig olyan egyszerű. A legtöbbször persze megfogadtam, nem csak az év utolsó napján, hanem minden hétvégén is, hogy majd hétfőn belefogok a diétába. Hogy ez mennyire volt hatásos? Annyira nem, mint vártam, általában csak rosszabb lett a vége, mint szerettem volna, és mindig visszatértem a régi szokásaimhoz, amit ma már tudok, hogy nem kellett volna. Azonban elhagyni sem kell őket teljesen, ami egy teljesen új világát nyitotta meg előttem az életmódváltás során. Jöjjön tehát az én történetem, hogy hogyan változtatott meg számomra mindent egy labordiagnosztikai kivizsgálás.

A labordiagnosztika segítsége

Sokáig próbálkoztam azzal, hogy majd egyedül megoldom a problémáimat, de persze ez nem ilyen egyszerű, hogyha az ember szeretne leadni pár kilót, az majd sikerülni is fog, többnyire azért, mert me, jól állt hozzá a dologhoz. Ez nem az elhivatottság hiánya sokszor, bár sokszor ez is közre tud játszani. Sokkal nagyobb hiba az azonban, hogy az ember nem ismeri a testét, és hogyha eltér a megszokástól, akkor sokszor rosszabbat tesz a testének, mint amennyit segítene rajta. Hogyha megfosztjuk magunkat a tápanyagoktól és bizonyos összetevőktől, akkor csak hiány alakul ki a szervezetben, ami egészségügyi problémákhoz és erősebb éhséghez vezet. Én is mindig így voltam, egy-két napig, egy hétig, néha hetekig is bírtam az új diétát, ameddig meg nem törtem az éhség és a kellemetlen mellékhatások miatt. Azonban a labordiagnosztika mellett döntve minden megváltozott. 

labordiagnosztika_pic4

Tavaly újévkor azonban valami megváltozott, elegem lett abból, hogy egyedül próbálok megoldani egy olyan problémát az életemben, amihez nem értek. Hogyha valakinek elromlik a mosógépje, nem fogja saját kézzel megszerelni, hogyha az ember beteg, orvoshoz megy. Mindent szakemberekkel oldunk meg, mivel tudjuk, hogy laikusként nem vagyunk elegek ahhoz, hogy megszereljünk, megjavítsunk dolgokat, miért olyan más egy diéta? Mikor erre rájöttem, az első, amit tettem, hogy az interneten megkerestem, mi is lenne számomra a legjobb stratégia, kihez kell mennem. Tudtam, hogy ez nem olyan dolog, amit egy háziorvos meg fog oldani, de még csak azt sem tudtam, hogy a labordiagnosztika ebben is segítségemre lehet, először egyszerűen egy dietetikust akartam keresni, azonban rátaláltam a SYNLAB oldalára, ami sokat segített abban, hogy jobban is megismerhessem magam. 

A labordiagnosztika konkrétumai

A labordiagnosztika számomra igazi megváltás volt. A SYNLAB oldalán többfajta csomag közül lehet választani, aminek egy része magába foglal dietetikai tanácsadást is. Én mindenképpen ilyet szerettem volna, hogy legyen konkrét segítségem is, ahol leülök valakivel, átbeszélem a diétámat, és olyan étrendet szerettem volna, amiben azért lehetnek a kedvenc ételeim is, de egyszerűen nem tudtam, hogy mi hiányzik, miből kéne igazán kevesebb. Ma már persze más a helyzet, mert a dietetikus sokat segített. De a SYNLAB-nál nem csak arról van szó, hogy az ember elmegy egy táplálkozási szakértőhöz, aki általános tanácsokat ad számára és néhány személyes vonást is visznek a segítségével az étrendbe. Nem, hiszen a labordiagnosztika alkalmak eredményei nagyon sok mindent megmutatnak az ember egészségügyi állapotáról, így teljesen egyedi konzultációra van lehetőségünk, amely mindenképpen sokkal előnyösebb egy általános tanácsadásnál. 

labordiagnosztika_pic2

Az egyes vizsgálatok eredményei több részre bontva jelennek meg. Hormonok, ásványi anyagok és vitaminok szintjét nézik a szervezetben. Ezzel nem csak egy általános egészségügyi állapot szűrhető le, hanem egyes betegségekre is képes rámutatni az egyes tünetek összessége, így lehet, hogy az ember azt is megtudja, hogy a hízás nem a „saját hibája”, mert egy nem megfelelő életmódot követ, hanem előfordulhatnak szervi problémák, anyagcsere gondok, esetleg a pajzsmirigy nem megfelelő működése okozhatja a súlytöbbletet. Ezekre sosem jönnénk rá, hogyha nincs a labordiagnosztika, így azonban lehet, hogy tovább tudnak minket küldeni a megfelelő szakemberhez, hogy az felállítson egy diagnózist. Hogyha rájövünk a probléma gyökerére, sokkal könnyebb kezelni azt, mintha csak simán súlyt szeretne veszíteni az ember. 

Így változtatta meg a labordiagnosztika az életem

A labordiagnosztikai vizsgálatok segítettek abban, hogy kiegyensúlyozzam az étrendemet és elkerüljem a szervezetem károsítását. Amikor minden eredmény egyensúlyban van, akkor maga a súlyvesztés is sokkal egyszerűbbé válik. Az ember könnyebben találja meg magában az erőt a napi edzések betartására, és tovább is fogja bírni, egyre tud fejlődni. A megfelelő tápanyagszint abban is segít, hogy az ember ne kezdjen el indokolatlanul a hűtő felé vándorolni. A falási roham azonban elkerülhető; hogyha semmiben sem szenved hiányt az ember szervezete, akkor szinte az ember eszébe sem jut, hogy a konyhában kössön ki.