Elektromos autószerviz, avagy a modern technológia nyomában

Az elektromos autószerviz működése

Bármennyire is próbálják a környezettudatosság jegyében preferálni a különböző cégek a legújabb környezetkímélő technikával működő autókat, mégis ha igazán őszinték akarunk, lenni úgy fest a világ még nem igazán készült fel egy ilyen jellegű változásra. Legalábbis Magyarország egészen biztosan nem. A tapasztalat az, hogy még mindig rendkívül furcsán tekintenek akár szervizekben, akár az utcán is az ilyen jellegű autókra. Példának okáért amennyiben elektromos működtetésű kocsival kívánunk elmenni egy autó szervizbe a legtöbb esetben nagyon furcsán, néznek ránk és nem is igazán tudnak, mit kezdeni a helyzettel csak specifikus elektromos autó szervizekben vannak felkészülve az ilyen jellegű járművekre. Természetesen valamilyen szintig érthető, hogy egy olyan szakember, aki alapvetően hagyományos autókra van kiképezve nem igazán ért az elektromos autókhoz, pláne ha régebbi motoros és még csak nem is tanult róla annak idején. De mégis csak az ilyen benyomások lévén kissé még úgy érezzük, mintha valóban nem lenne a világ felkészülve az elektromos autók hatalom átvételére.

Tulajdonképpen a legtöbben nem is igazán vagyunk azzal tisztában, hogy mégis milyen technikával működik egy elektromos autó. Az alábbiakban egy kicsit ezt ismertetném.

Az elektromos autó működése illetve az elektromos autószerviz

Az elektromos autók, más néven hibrideknek nevezzük. Ezeket az autókat villanymotor hajtja, amely az akkumulátorból, az autó energiatároló egységéből táplálkozik. Ezek a töltő akkumulátorok túlnyomó részben nikkel-fém hibrid vagy lítium-ion akkuk, melyeket egy külső áramforrásra csatlakoztatva tölthetünk fel. Az adott járművek legideálisabb közlekedési terepe a városi közlekedés. Fontos előnye az autónak, hogy dugóban illetve piros lámpánál vesztegelve sem mérgezik káros kipufogógáz által a környezetet, továbbá nem fogyasztanak energiát sem feleslegesen, kizárólag az alapvető rendszerek működése használja fel az áramot. A jelenleg éppen használatban lévő elektromos autókban újratölthető akkumulátorok tárolják az energiát, amelyek az elektromos hálózatra és egyéb gyorstöltő pontokra csatlakoztatva tölthetők újra és újra fel. Működés közben a villanymotor mozgási energiává alakítja az akkumulátorból felvett elektromos energiát így abszolút környezettudatosan tudunk közlekedni a városban. Az úgynevezett akkumanagement rendszere az elektromos járműnek lehetővé teszi, hogy fékezéskor visszapótolja az elhasznált energia egy részét ezt egyébként regeneratív fékezésnek nevezzük. Az első elektromos autók működéséhez ólom-savas akkumulátorokat használtak fel, melyek akár 100 kilométeres táv megtételére elegendő energiát is képesek voltak magukban tárolni. Ez az akkumulátor-típus minden hibájának ellenére abszolút megbízható és alapjáraton könnyebb szervízeltetni, mint a modernebb változatait, mivel a hagyományos autókban is az ólom-savas akkuk a legelterjedtebbek. A legújabb típusú modern elektromos autókban nikkel-fém hibrid és lítium-ion akkumulátorokat használnak. A legtöbb autógyártó ezeket alkalmazza, ugyanis nagyobb a teljesítményük, és sokkalta hosszabb távokat képesek az ilyen jellegű autók megtenni egyetlen feltöltéssel. Az elektromos autókat, mint már a fentiekben is említettem fokozottan bonyolult szervízeltetni így elsődlegesen a kifejezetten erre a célra kifejlesztett elektromos autószervizekbe érdemes vinni őket probléma felmerülésének az esetén.

Ennek fényében úgy gondolom érdemes egyrészt speciális elektromos autó szervizt választani, másrészt érdemes a kár megelőzésre tenni a hangsúlyt és folyamatosan karbantartani a járművet. Akit bővebben érdekelnének a speciális és egyben megbízható elektromos autószervizek, azok látogassanak el a https://cool-mobil.hu/hibrid-es-elektromos-auto-szerviz/ weboldalára és tájékozódjanak részletesebben az ilyen speciális szervízszolgáltatásokról.

Az elektromos autószervizekről röviden

A Cool-Mobil hibrid autó szerviz csapata alapvetően mindkét típusú hibrid technológiát professzionálisan ismeri és kezeli, így magabiztosan végzik minden elektromos autó szervízelését.

Miután egy elektromos autó működése merőben eltér a szervizek által már megszokott benzin fogyasztó autóktól és sajnos tapasztalat szerint nem igazán tudnak mit kezdeni egy hagyományos szervizben egy hibrid autóval, márpedig az elektromos autó szervizelése megfelelő képzettségű szakembert igényel. Hiszen mivel egy elektromos autósokkal összetettebb és érzékenyebb műszer, mint a hagyományos társai, nagyobb szaktudást is igényel. Ilyen autó esetén érdemes a rendszeres karbantartó szervízeltetés, mivel az elektromos autó szervízelése jelentősen nagyobb anyagi vonzattal jár, mint egy hagyományosé.