Kötelező és ajánlott laborvizsgálat várandóság alatt

Laborvizsgálat és terhesgondozás

Hazánkban a terhesgondozás a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a családorvos és a védőnő együttes feladata, amely azt a célt szolgálja, hogy a kismama és a baba is egészségének megőrzése, az esetleges komplikációk időben történő kiszűrése. Ehhez számos terhesség alatti laborvizsgálat szükséges, mely elsőre talán megijesztheti a tapasztalatlan kismamákat. A szülésorvossal történő első találkozáskor már a kismama kórelőzménye is téma lesz. Ehhez érdemes a korábbi laboreredményeinket, leleteinket is magunkkal vinni, hiszen így pontosabb képet kap az állapotunkról az orvos. Vannak trimeszterhez kötött, s vannak bármikor, akár többször is elvégezhető laborvizsgálatok. Sok ilyet beutaló nélkül is elvégeztethetünk, amennyiben szükségét érezzük. Fontos, hogy a leendő anyuka ne bizonytalanságban töltse ezt a pár hónapot.

Vérvétellel járó vizsgálatokat a terhesség mindhárom harmadában szoktak végezni. Ez minden várandós nő esetében kötelező, és fedezi a társadalombiztosítás. Bizonyos vizsgálatokat csak bizonyos időben szabad elvégezni. Ilyen a 12. héten történő szűrés, amely a fejlődési rendellenességekre koncentrál. A 24-28. héten történik a terhességi cukorbetegség szűrése. Míg a 36. héten az úgynevezett non-stressz teszt nevezetű vizsgálatnak jön el az ideje. Ez a vizsgálat a magzat oxigénellátásának a mértékét nézi.

labor1_r

Laborvizsgálat az első trimeszterben

Az első trimeszterben végzett laborvizsgálat átfogó képet ad a várandós nő májának, veséjének, hasnyálmirigyének, pajzsmirigyének és vérképző szerveinek állapotáról, s tájékoztató jelleggel hasznos információkkal szolgál a szénhidrát-, zsír- és fehérjeanyagcsere, valamint a vas- és ionháztartás működéséről. Ezeken felül a laboreredmények világos képet adnak arról, megfelelő-e a véralvadásimechanizmusunk, van-e a szervezetünkben gyulladás, illetve, hogy megfelelő-e a D-vitamin szintünk. Bizonyos fertőzések kimutatására is ilyen vizsgálatra van szükség, tehát gyanú esetén azonnal jelentkezzünk be az általunk preferált laborba. S mivel áldott állapotról van szó, kiemelt jelentősége van még a vércsoportmeghatározásnak, az ellenanyagszűrésnek és a vércukorszint ellenőrzésének is. Előbbi kettő kiemelten fontos, mert, ha a magzat vércsoportja eltér az édesanyáétól, a szervezet idegen testként érzékelheti őt, s ellenanyagot termel ellene. Ez az ellenanyag potenciális károsíthatja a magzatot, ugyanis könnyedén átjut a méhlepényen és közvetlenül támadja a kicsi vörösvértesteit. Ez az úgynevezett újszülöttkori hemolitikus betegség. Szerencsére ma már nincsenek veszélyben azok, akik becsületesen elvégeztetnek minden szűrést. A vércsoport ismere nem elég a betegség megelőzéséhez, ugyanis a problémát elsősorban a D antigén jelenléte (vagy hiánya) okozza.

Ezekre a vizsgálatokra egyébként éhgyomorral kell érkezni, ami minimum 12 órás koplalást jelent, természetesen bőséges vízfogyasztás mellett.

Laborvizsgálat a második trimeszterben

A második harmadban szintén kell egy általános állapotfelmérést végezni, hogy a kismama és a baba állapota nyomon követhető legyen. Ebbe a csomagba már kevesebb kiértékelés tartozik, csak a legfontosabbakra szoktak kitérni.

Laborvizsgálat a harmadik trimeszterben

A 25. terhességi héttől szokták ezeket a szűréseket elvégezni. Az általános állapotfelmérés ezidőben is szükséges. Ekkor jön el a kardiotokográfos laborvizsgálat ideje is. A mai technológiának és felszereltségnek köszönhetően tökéletes, tűpontos képet kaphatunk születendő gyermekünk egészségügyi állapotáról, kiemelten a magzat szívműködéséről. Ezzel megtudhatjuk azt is, hogy a köldökzsinór esetleg rátekeredett-e a pici nyakára. A tények ismeretében a szülést vezető orvos fel tud készülni az esetleges komplikációkra, vagy szükségesnek ítélheti a császármetszést.

labor3_r

Milyen kiegészítő laborvizsgálat indokolt ilyenkor?

Ebben a három hónapban érdemes elvégeztetni egy B csoportú Streptococcus szűrést is. A fertőzés átlagosan 10-25%-os arányban fordul elő a várandós nők körében. Az újszülöttre igencsak veszély baktérium a szülőcsatornában találkozhat a picivel, s súlyos esetben agyhártya- vagy tüdőgyulladást is okozhat, illetve újszülöttkori vérmérgezéshez vezethet.