Kutya fajták besorolása

Kutya fajták a világban

Évezredek óta él az ember környezetében a kutya, nem véletlenül hívják őket az ember legjobb barátjának. Amióta pedig tart ez az együttélés, a kutya számos tevékenységben támogatta az embert, lett segítőtársa és ezáltal közvetlenül barátja, társa is. Közös tevékenységüket évezredeken át űzték, tökéletesítették, így számos kutyafajta alakult ki, melyek a világ minden táján eltérőek, egyediek az adott területen. A huszadik században pedig megjelentek azok a kutya fajták is, amiknek nem is igazán valamely munka a feladata, egyszerűen csak szobakutyák, családi kedvencek, ölebek.

Nincs még egy olyan fajta a földön, amely annyi méretben és alfajjal képviseltetné magát, mint a kutyák. Mindez az embernek hála. Hogy rendet lehessen a kutya fajták közt vágni, a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (Fédération Cynologique Internationale, FCI) megjelenésük, illetve szerepük, munkásságuk alapján besorolást készített a kutyákról. Nézzük csak át, mik is ezek a csoportok.

Kutya fajták az FCI besorolásában

Összesen tíz csoportot különböztetnek meg, ami igen szép szám.

 1. Juhász és pásztorkutyák

  Túlzottan talán nem kell ragozni, a név magáért beszél. A németjuhászok ide tartoznak, colliek, vagy az ausztrál kelpiek is ezt a csoportot erősítik, de közéjük tartozik a corgie is.
 2. Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák

  Szép hosszú név, mi?
  Igen sok csoportot gyúr egybe ez a gyűjtőnév. Egyik legismertebb a pinscherek közt talán a dobermann. A molesszerek masszívabb fajtákat takarnak, mint a masztiff, rottweiler vagy a boxer. A hegyi kutya fajták arca természetesen a bernáthegyi, de az újfundlandi is ide sorolható. A svájci szekció legismertebbje pedig a berni pásztor.
 3. Terrierek

  vélhetően a leghangosabb és karakánabb közösség a terriereké. Skót-, yorkshire-, bull-, welsh-, airedale-, és fox-, mindegyik terrier.

 4. Tacskók

  A tacskók tábora nem túl népes. A tacskók alkotják, meg a tacskók. Ellenben egy ilyen különc egyéniségnek érthető, ha a kutya fajta besorolásánál külön kategóriát adtak.

 5. Spiccek és ősi típusú kutya fajták

  A szépséges szánhúzó kutyák, mint a husky, a malamut vagy a szamojéd tartoznak ide. Mellettük olyan északi terelőkutyák, mint a lajka vagy a lapp pásztorkutya. A spiccek önmagukban egy alkategória, rokon fajtáik mellett, mint a csau csau vagy az akita inu. Az ősi típusúak közt olyan fajtákat találunk, mint a perui szőrtelen kutya, a fáraókutya, vagy az Ibizai kopó.
 6. Kopók és rokon fajták

  És ha már kopók, akkor nézzük konkrétan az ő csoportjukat is. Ez szintén egy igen népes kutya fajta család. Megtaláljuk köztük az angol vérebet, a lengyel-, olasz-, és spanyol kopókat, a basset houndot, a beaglet, de a dalmatákat is.
 7. Vizslák

  A vizslák három altípusba sorolják az itt szereplő kutya fajták típusait. A kontinentális típusúak közt találjuk például a német vizslát, illetve a weimarit. A spániel típusúak közt a francia vagy a pikárdiai spánielt és a griffon típusúak közt a drótszőrű griffont, illetve a Cseh szálkás szakállú vizslát. Ide soroljuk még brit pointereket és szettereket.

 8. Retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászkutyák

  Itt is három kisebb klánra bontják a csoportot. A retrieverek ma talán legnépszerűbb képviselője a golden retriever, a hajtókutyák közt az angol cocker spániel a legismertebb. A vízi vadászkutyák olyan fajtákat takarnak, mint a barbet vagy az ír vízispániel.
 9. Agarak

  Hosszú, durva és rövidszőrű agarak alcsoportjaira bontható ez a kategória. Olyan fajok képviselik, mint az afgán, orosz és perzsa agár, az ír farkaskutya vagy az azawakh és a whippet.

 10. Társasági kutyák

  Nem mint mesterséghez kötődő, hanem inkább társasági, családi kutya fajták tartoznak ide, így besorolásuk sem közös fizikai jellemzők alapján alakult, ilyen szempontból szegények sokkal inkább afféle „maradék” kategória. A csapat akármilyen színes is legyen, szorosan összetartja, hogy az ember társaként a civilizációba, városokba, lakásba is követték.
  Ide tartozik a máltai selyemkutya, az uszkárok, a griffonok, a si-cu, a csivava, vagy a mopsz.

Magyar kutya fajták

Azt mindenki tudja, hogy vannak ősi magyar kutya fajták, de felsorolni őket már kevesebben tudnák. Úgyhogy nézzük is meg őket sorban. Kezdjük a kevésbé ismertekkel.

 1. Drótszőrű magyar vizsla

  A harmincas éveben tenyésztették ki őket az almokban fellelt hosszabb szőrű vizslákat kiválogatva és őket drótszőrű német vizslákkal keresztezve. Hasonlóan kiváló vadász, mint a közkedvelt vizsla, viszont a hideg időszakot jobban bírja.
 2. Erdélyi kopó

  Talán a leginkább elfeledett a hazai kutya fajták közt a majdhogynem kipusztított erdélyi kopó. A hatvanas években kezdték megmenteni a fajt, noha az állomány máig nem túlméretezett. Eredetileg változatos terepviszonyok kedvelt vadászkutyája volt a középkorban. Természete családi kutyaként is megfelelő társsá teszi, ha mozgásigényére kellő figyelmet fordítunk.
 3. Komondor

  Ki ne ismerné a zsinóros szőrű ősi pásztorkutyát, mely mindig a nyáj és a porta védelmében áll? A komondor egyik sajátossága, hogy a betolakodó maga alá gyűrve kivárja, amíg a gazda meg nem érkezik, a támadással ez a „hatástalanítás” a célja.
 4. Kuvasz

  A magyar kutya fajták közt vélhetően a kuvasz eredete nyúlik vissza a legrégebbre. Ahogy a komondor vélhetően a kunokkal érkezett, a kuvasz valószínűleg az ősmagyarokkal. Juhászkutyaként szolgált, noha vadászösztönét felismerve nagyvadak elejtésére is alkalmazták.
 5. Magyar agár

  Bizony, agarunk is van! A kutya fajták „nyílsebes főnemese” nem egyszer került a kihalás szélére, pedig gyökerei a honfoglaláskorig nyúlnak vissza. Gyorsasága mellett fordulékonysága és a terepen tanúsított ügyessége teszik veszedelmessé.
 6. Mudi

  A legkevésbé ismert kutya fajta, mely a hazai és a német állófülű pásztorkutyák spontán keveredéséből alakult ki. Első ránézésre keveréknek gondolhatnánk, de az intelligens, szorgalmas mudi kiválóan teljesít munkakutyaként, de kutyás versenyeken is.
 7. Puli

  Zuckerberg gondoskodott róla, hogy a világ soha ne felejthesse el a magyar kutya fajták nagykövetét, a pulit. terelőkutyáink között valószínűleg a legősibb, már krisztus előtti időkből is találni rá utaló feljegyzéseket. Okos, családszerető, hűséges.

 1. Pumi

  A pulik és a terrierek kereszteződésének hála alakult ki a 17-18 század során. energikus, éber, mindehhez okos és gyorsan tanul. Szeret a figyelem középpontjában lenni, így a kutyás sportokban is szintén jól teljesít.
 2. Rövidszőrű magyar vizsla

  Végleg, de nem utolsó sorban a vizsla, az egyik legismertebb kutya fajta a hazai kilenc közül. Könnyed felépítése, harmonikus mozgása kecsessé teszik szikár, zsemleszínű alakját. Lakásban is tartható, bár mozgásigényes fajta.