Csaptelep választás szempontjai

Milyen a jó csaptelep?

Mindennapjainkba észrevétlenül simul be több tucat csaptelep, észre sem vesszük, de rendszeresen használjuk őket és bizony, mindenkinek megvan a maga kedvence. Akár észrevesszük, akár nem, elég nagy a szórás, ami a csaptelep választékot illeti és vannak, amik jobban megfelelnek az igényeinknek, szokásainknak, mint mások. Ezzel leginkább akkor szoktunk szembesülni, amikor újat kell vásárolnunk, vagy a régit szeretnénk lecserélni, mert működésképtelenné válik. Milyen is legyen az új? Nyilvánvalóan vehetünk teljesen ugyanolyat, a csaptelepek általában szabvány szerint készülnek, így tetszőlegesen behelyettesíthetőek akár egy tizenöt évvel ezelőtti mosdóba is. Viszont érdemes inkább hosszú távú befektetésként gondolni rá, és olyat választani, ami sokáig bírja és nekünk is megfelel. Szóval mit is érdemes ilyenkor mérlegelni?

Az ideális csaptelep

Természetesen a pénztárcánk erős befolyással fog bírni, amikor a csaptelep kínálatot böngésszük, de most az utópia jegyében nézzük meg, milyen is volna a legideálisabb csaptelep?

 1. Gazdaságos
  Ez természetesen nem egy kényelmi funkció, ha valamiben nem érdemes alább adni, akkor ez az. Gondolhatnánk, hogy a víz annyi, amennyi ideig kinyitva tartjuk a csapot, de ez mégis más és más tud lenni gyártónként az átfolyó sebesség különbségei végett. Gazdaságosabb az alacsony átfolyási sebességgel üzemelő csaptelep, pláne, ha az úgynevezett perlátorok segítségével még levegővel is dúsítja a kézhez érő vizet. Ez nem mellesleg egy selymesebb érzetet is biztosít a kezünknek.
 2. Ergonomikus
  Fontos, hogy kézre álljon, szinte belesimuljon az ember tenyerébe. Emellett az is könnyíti a használatot, ha jól szabályozható, hamar megtaláljuk rajta azt a hőmérsékletet és víznyomást, amit szeretnénk. Nem utolsó sorban férjen el tőle minden, amire ott szükség van: meg tudjunk tölteni egy üveget, beférjen alá a locsolókanna, vagy éppen a mosogatnivaló.
 3. Esztétikus
  Nem elsődleges szempont, de azért jó, ha a lakásunk használati eszközei ki is néznek valahogy. Általában a minőségibb termékek formatervezés szempontjából is haladnak a lakberendezési divattal, de középkategóriás termékek közt is találunk egész pofás darabokat.

Mire ügyeljünk csaptelep vásárlásnál?

A fentiek figyelembe vételével a következő szempontokat jó, ha észben tartjuk a vásárlásnál.

 1. Hova akarjuk helyezni?
  A csaptelep mosdó, kád, zuhany, mosogató kiegészítése lesz, netán bidet? Ha ezt tudjuk, értelemszerűen szűkült is a kör. Viszont ha egy szobát szerelünk fel több csapteleppel, érdemes ugyanabból a termékcsaládból válogatni, mert ezek biztosan passzolnak majd egymáshoz.
 2. Mennyire nehéz a mosdó csaptelep szerelés?
  Gyártanak fali, illetve álló csaptelep variációkat is, de létezik kádperemre szerelhető modell. Általában a hely adja meg, mit is tudunk oda beszerelni.
 3. Milyen működésű legyen?
  Ez már inkább a mi ízlésünktől függ, melyik áll jobban kézre? A hagyományos tekerőgombos, az egykaros, a nyomógombos, vagy netán egy infra vezérlésű?
 4. Mekkora a zajszint?
  Nem a legegyértelműbb és éppen ezért sokan meg is feledkeznek a figyelembe vételéről, márpedig nem árt legalábbis gondolni rá, hogy mennyire lesz zavaró, ha az éjszaka közepén az egyik családtag nekiáll kezet mosni. Európában a gyártók minden esetben feltüntetik a zajszint besorolást a termékeken: I-es akusztikai osztály a halkabb.
 5. Milyen a csaptelep design?
  Ez az, ami leginkább az ízlésünkre és a pénztárcánkra van bízva, hiszen nincs helytelen dizájn, ha az nekünk tetsző. Mindenesetre érdemes előbb a műszaki paraméterek alapján szűkíteni a kört és csak azok figyelembe vétele után mérlegelni a külcsínt. A kialakítás lehet hagyományos, de modern formatervezésű is, és a felület anyagában is elég széles a választék a krómozott, fehér, aranyozott antikon át a bronzig.

Csaptelep extrák

Ha egy kicsit vagányabban állunk hozzá, néhány újító jellegű megoldást is mérlegre tehetünk csaptelep választáskor. Konyhánk felszerelésekor választhatunk például olyan kihúzható zuhanyfejes készüléket, amit nagyobb üzemi konyhákon is alkalmaznak. Ez egy igen előnyös megoldás, ha rendszeresen, nagyobb tételben mosogatunk, de akkor is, ha csak kényelmesen szeretjük megoldani a munkát. Ott, ahol működik mosogatógép a háztartásban, nem biztos, hogy a legszükségesebb, de ahol még hagyományos módon mosogatnak, jó szolgálatot tehet, hogy irányítani tudjuk a vízsugarat.

A termosztátos kád és zuhany csaptelep, ami akkor is megtartja az általunk beállított hőfokot, a történetesen a háztartásunk másik tagja pont a zuhanyzásunk pillanatát választja a mosogatáshoz. A lényeg, hogy a nyomáscsökkenés nem fogja befolyásolni a beállított hőfokot.

Infrás csaptelepet általában éttermek, bevásárlóközpontok mosdóiban találunk, hiszen itt kifejezetten praktikus a használatuk. A csap mindenképpen elzár egy idő után, nincs kitéve annak, hogy a vendégek elfelejtik, netán rosszul zárják el és ezáltal okozzon veszteséget az üzemeltetőnek. Aki kedveli ezt a fajta megoldást, otthonába is felszerelhet infrás megoldást. Ilyenkor fontos a szenzorok megfelelő finomhangolása, hogy kezünk súrolása közben se maradjon abba a vízsugár.