Mi fán terem a por allergia?

A por allergia mibenléte

Általában és az esetek kellemes verziójában az otthonunk testesíti meg életünkben a nyugalom szigetét, ahova a mindennapos mókuskerékből kiszakadva visszavonulhatunk egy kicsit pihenni. Előfordulhat azonban, hogy az idillt allergiás panaszok folytonos fellángolása zavarja meg, prüszkölés és tüsszögés vagy épp köhögés formájában.
Sokszor előfordul, hogy úgy nevezett por allergia okozza a kellemetlenségeket az életünkben.
Ha légúti allergiáról esik szó, a legtöbb embernek alighanem a növényi pollenek jutnak eszükbe, amelyek főként a tavaszi-nyári időszakban okozhatnak az arra érzékenyek körében kellemetlen tüneteket, mint orrdugulást például vagy esetleg szem viszketést és torok kaparást is.

por-allergia_pic4

Az igazság az, hogy azonban számos más anyag is kiválthat hasonló reakciókat, amennyiben belélegezve szervezetünkbe jutnak. A lakás különböző pontjain megülő por is többféle ilyen allergént tud tartalmazni, ha pedig valamilyen módon felkavarjuk, azok hosszú ideig keringhetnek a beltéri levegőben. Talán meglepő lehet, de akár egy alapos takarítás, portörlés és porszívózás után is úgy érezhetjük a megjelenő panaszokat, mivel a porrészecskék egy része ilyenkor sem a porzsákban végzi, hanem felszáll a levegőbe.
A pollenek mellett például a penészgombák spórái, a házi kedvencek elhalt és lehullott hámsejtjei, vagy éppen az otthonunkban észrevétlenül megtelepedő háziporatkák ürüléke, és ezek mindegyike jelen lehet a leülepedett porban is.


Por allergia vagy poratka?

A lakáson belüli allergének közül általában nem is a por, hanem a házi poratka okoz leggyakrabban légúti allergiát. A poratka allergiát a poratka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, levegőben szálló beszáradt széklete váltja ki; belélegezve, vagy a bőrünkkel érintkezve.
A panaszok több formában is megjelenhetnek abban az esetben, ha por allergiáról beszélünk.
Egyrészt, például leggyakoribb formában, kiemelten légúti problémák formájában jelentkeznek, allergiás nátha, asztma alakulhat ki. Érzékenyebbeknél a por belélegzése az orrnyálkahártya és a szem kötőhártyájának gyulladását válthatja ki. (Erős könnyezés, szem vörössége, viszketés, orrfolyás, tüsszögés stb.)
Másrészt kialakulhat szárazköhögés, nehéz légzés, fulladási roham is, ami kifejezetten veszélyes lehet, ugyanis a fulladási roham akár pánikrohamhoz is képes vezetni.
Bőrtünetek szempontjából gyakori az ekcéma, a vöröses, száraz  foltok megjelenése a bőrön – ezek többsége éjszaka jelentkezhet, mert a legtöbb allergén az ágyban található, emiatt meglehetősen fontos az alapos takarítás, az ágynemű legalább két-három hetente történő alapos mosása és cserélése.
Egy vizsgálat szerint a por allergiás panaszok jelentősen rontják az alvás minőségét, és ez összefüggést mutat az allergiás tünetek erősségével. Az alvászavarok pedig fáradtsághoz, nappali álmossághoz vezethetnek, csökkenhet a teljesítőképesség a munkában vagy gyermekek esetében az iskolában, így romlik az odafigyelőképesség és könnyebben megjelenhet a stressz, mely egyéb panaszokhoz vezethet a későbbiekben, ha romlik az alvás minősége. Ez összefüggésben lehet depresszióval is. Nem is beszélve arról, hogy az allergiás reakciók folyamatos stresszfaktorként működnek, a bőr állapotáról nem is beszélve, mely egyéb kellemetlenségekkel is járhat, főleg a fiatalok esetében, akik már csak pár pattanás miatt is nagy megpróbáltatások előtt állhatnak az iskolába.

Mik a por allergia tünetei?

A legjellemzőbb allergiás tünetek a poratka vagy por allergia esetében a következők:

  • Az orrfolyás vagy orrdugulás megjelenése általában a leggyakoribb
  • A tüsszögés
  • A viszkető, könnyező szemek, melyek látási kellemetlenségekkel is járnak
  • gyulladt szemhéjak
  • kapkodó légzés
  • szorító mellkas
  • köhögés és zihálás
  • fulladási rohamok
  • viszkető, sebes bőr megjelenése

por-allergia_pic2

A por allergia tüneteinek kezelése

Poratka allergia esetében előfordulhat keresztallergiás reakció megjelenése rákfélékkel. Ezért, az arra érzékenyeknek figyelniük kell étkezéseik összeállítására is, és szükség esetén el kell kerülni a rákfélék fogyasztását.
A kezelésében leggyakrabban tüneti terápiát végeznek el a páciensen, mely antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedése, orrspray és szemcsepp együttes alkalmazásából áll.
A por allergia kezelésében áttörést jelent a poratka allergia immunterápia, mellyel a tünetek akár teljes megszűnését is ellehet érni. A kezelés fájdalommentes, mert az allergén tisztított kivonatát tartalmazó gyógyszer csepp vagy tabletta formájában kerül a szervezetbe. Ez a kezelésmód gyermekek és felnőttek esetében egyaránt sikerrel alkalmazható az eddigi felmérések alapján. Ennek az immunterápiának az ideje megközelítőleg 3-5 év. 

Allergiára utaló panaszokkal mindenképpen javasolt szakembert felkeresnünk, aki a megfelelő vizsgálatokkal segíthet megtalálni tüneteink forrását. A szakember segíthet a por allergia kezelésében, illetve hasznos tanácsokkal láthat el por allergia ellen.