Miért éppen ezt a hűtőt választottam?

A hűtővásárlás nem egyszerű feladat

Talán nem gondolkozunk rajta sokat, de a hűtő vásárlása nem egy egyszerű feladat, hogyha egyszer éppen abba az élethelyzetbe kerülünk, amikor szükség is lesz rá. Ezt saját tapasztalatok alapján tudom állítani. Néhány hónapja új helyre költöztünk, ahol a beépíthető hűtőszekrény megoldása volt elérhető szinte egyedül, azonban az előző lakó magával vitte ezt az eszközt. Nekünk pedig sürgősen találnunk kellett egy új darabot. 

A hűtő kiválasztásának szempontja

A hűtő kiválasztásának számos szempontja lehet, akár teljesen egyedi szempontok alapján is. Általánosságban azonban szintén tudunk néhány fontos tényezőről beszélni. Ilyen maga a kérdés, hogy beépített vagy hagyományos legyen a termék. Ez a kérdés esetünkben adott volt persze, így legalább ezen nem kellett sokat aggódnunk. 

hűtő_pic1

A másik kérdés, hogy mekkora is legyen. Mi a kétajtósra szavaztunk, ami éppen elég a nagyobb családnak is egy nagybevásárlás után, hogy ne kelljen folyton bevásárolni járni. Így kényelmesen elfér minden tejtermék, az összes zöldség, gyümölcs és saláta is. Nyáron szeretünk különböző üdítőket és frissítőket is itt tartani, úgyhogy tényleg szükség van a nagyobb helyre. 

A méretnek számos aspektusa van. Mennyire lehet magas az eszköz, mennyire lehet széles? Melyik oldalon nyílhat az ajtaja? A nettó térfogat is csalóka lehet, ezt mindenképpen nézzük meg a terméknél vásárlás előtt. Egyes daraboknál előfordulhat, hogy a belső tér kihasználhatósága nagyobb, mintha egy kinézetre nagyobb terméket választanánk. Hogyha az interneten vásárolunk, akkor pontosan meg sem tudjuk nézni, hogy mekkora a belső tér, így mindenképpen a számokra kell támaszkodnunk.

Fontos szempont a fagyasztórész megléte vagy annak hiánya. Hogyha az ember nem igényel nagyobb helyet ennek a résznek, akkor persze jó döntés egy kisebb részes darabot választani. Dupla ajtó esetében már arról is lehet szó, hogy az egyik fél teljes egészében a fagyasztó. Nekem a férjem nagy vadász, így ez sem lett volna elég, meg akkor a hűtőrészből is hiányt szenvedtünk volna. A kétajtósban tehát nekünk egyáltalán nincsen fagyasztórész, helyette vettünk egy fagyasztó szekrényt, aminek sok előnye van. Mivel sok terméket tárolunk itt is, ezeket könnyen tudjuk kategorizálni és elrendezi, és kevés helyet is foglal a spájzban összességében, mert inkább magas, és kevésbé széles. Hogyha azonban valaki nem halász, vadász vagy nem tart otthon állatokat, amiket a szezon végén le is vág, akkor nem érdemes ilyen nagyobb darabot választani.

Személyes szempontjaim a hűtő vásárlásához

Nekem fontos volt, hogy több hűtökörre is támaszkodjon az eszköz. Ez azért jó, mert nem kell minden részét a belső térnek ugyanakkor hőre hűteni. Így az ember egy kicsit tud spórolni a költségeken. Hosszútávon emiatt akár drágább gépet is megéri megvásárolni. 

Persze ezek a termékek már mind nagyon jó energiaosztályba vannak sorolva, azonban a méretükből fakadóan azért nem kevés a fenntartásuk. Gyakorlatilag pedig a hűtő berendezés az egyetlen olyan az eszköz az otthonunkban, ami tényleg mindig be van kapcsolva, folyamatosan működik, így folyamatosan fogyasztja az áramot. Az energiaosztály mindig nézzük meg tehát, az A a legjobb osztály, de már A+, A++ termékekkel is találhatunk, amelyek még inkább figyelnek a fogyasztásra. A fogyasztás csökkentése pedig egyben környezetbaráttá is teszi a terméket, ami nekem mindig ad egy kis pluszt a választás során, mivel szeretnék közelebb kerülni én is a Zero waste életmódhoz. Persze az nagy elhatározás, és van azért, amitől nem válnék meg ennek kedvéért, de jó lenne haladni a kevesebb fogyasztás felé. 

hűtő_pic2

Ilyen lett tehát végül az én hűtőm

Szóval nagyjából már le is írtam, hogy én milyen hűtőt választottam. Egy beépíthetőt, mert erre volt lehetőség az új otthonunkban. Két ajtóst, mert nagy a család és sok ételt tartunk otthon, néha még egész hétre is megfőzünk, amit ételhordókban tárolunk el napokig, így szükség volt a helyre. Az energiaosztály tekintetében pedig én az A++-ra szavazok, mivel egy nagy eszközről van szó. Még fontos volt, hogy ne legyen nagy zajjal, mert az amerikai konyhás nappalinkban szoktuk élni a közösségi életünket. És senki sem szereti a csendes éjszakai filmezés közben, hogyha ott zúg a hűtő. Szóval sikerült egy kifejezetten csendes darab mellett döntenünk, ami szerencsére valóban olyan kevés működési zajjal jár, mint ahogy azt a termékleírásban láthattuk. 

Elosztása tekintetében is nagyon jó, az egyes fakkok állítható méretűek, mindegyiknek több sín része is van, ami nagyon jó, hogyha az ember be akar tenni egy teljes görögdinnyét vagy egyszerűen csak egy nagyobb leveses edényt. 

A választásnak persze számos szempontja van, ami segítheti az embert. Ezeknek érdemes részletesebben is utána nézni, én most csak néhány tippet adtam ezek közül, ami személyes tapasztalataim alapján is fontosnak bizonyult a választás során. Mindenkinek más azonban a fontos, és persze az ár kérdése sosem hanyagolható. De alapos felkészüléssel nem lesz nehéz jó döntést hozni.