Milyen ruha tisztítási lehetőségeink vannak?

Néhány ruha tisztítási információ

A ruha tisztítás mindenki számára jelent nehéz diót az életben. Aki mos a családban, szinte minden egyes nap kihívás elé van állítva. Fontos ismernie az egyes anyagok, ruhadarabok és színek mosási szabályait, a ruhadarabokat össze kell válogatnia. Kész logisztikai labirintust jelenthet az embernek kategóriákba sorolni az egyes darabokat több szempont figyelembevételével. Ismernünk kell továbbá a fontosabb fogalmakat, minthogy mi az a biomosás, hogyan zajlik a folttisztítás, mit jelent a primermosás, az átgőzölés és minden egyéb mosási, vasalási információt. Van az a pont persze, hogy az ember már nem bírja egyedül a kihívásokat, és segítségre lesz szüksége. Ilyenkor profi ruha tisztítás jöhet szóba, amit könnyedén el lehet érni, mindenki egy sétányira, telefonhívásnyira van attól, hogy valaki megmentse egy makacsabb folt vagy lehetetlennek tűnő szőnyegpucolás elől. Nézzük is meg most, hogy milyen lehetőségeink vannak.

A ruha tisztítás nem pusztán tisztítás, annál sokkal több

Hogyha az ember könnyűmegoldást keres, ami hatásos, nem az interneten található praktikákat kell böngésznie, hanem sokkal inkább gyakorlati megoldások után kell néznie. Mi is lehetne jobb megoldás egy ruhatisztítónál, ahol ezeket a fogalmakat szakemberek nem csak ismerik, de akármikor el is tudják végezni? Náluk vannak olyan gépek és vegyszerek, amelyekkel a foltokat könnyedén el lehet távolítani a lehető legnagyobb mértékben.

ruha tisztítás1_3

De nem csak pusztán ruha tisztítási megoldásokat találhatunk itt. Persze jó ötlet lehet így tisztíttatni mindenféle ünneplőt, formális viseletet, blézert és a kedvenc darabjainkat is, a ruhatisztító nem csak a ruhák tisztításáról szól, hanem azoknak a javításáról és formára vasalásáról is. A javításba kisebb varrási feladatok és a festés is belefér. És persze nem is csak a ruhákról van itt szó, hanem mindenféle textíliáról. Szőnyegekről, faliszőnyegekről, csipkefüggönyökről, terítőkről, sötétítő függönyökről, autóhuzatokról, különböző ágyneműről, párnákról. Ezeknek a tisztítása nehézkes, ráadásul sokat vesztenénk, hogyha tönkre mennének. Így jobb ezeket is profi kezekre bízni.

A ruha tisztítási fogalmak

A ruha tisztítás nem pusztán mosásból áll, ezt már tudjuk. Számos ruha tisztítás fogalmat kell ismernünk akkor is, hogyha ruhatisztítóba hordjuk a darabjainkat. Persze ott is segítenek helyben számunkra, hogy megtaláljuk a tökéletes megoldást, de az is jó lehet, hogyha tudjuk, mit is szeretnénk pontosan kérni, és mi az, amit nem szeretnénk. Elvégre mindenkinek lehetnek eltérő gondolatai az egyes vegyszerekről, jó, ha tudjuk, milyen összetevőkre allergiás esetleg az egyik családtag.

A teljes körű ruha tisztítást nézzük meg először, amely konkrétan mindenféle apróbb javításról szól, a foltok jelöléséről és eltávolításáról. Ilyenkor átvizsgálják a teljes anyagot, az esetleges elgyengült varrásokat megerősítik, bebiztosítják a gombok helyzetét és persze ki is vasalják számunkra a ruhadarabokat a mosás után.

A vegytisztítás fogalma is sokak számára ismerős lehet, ez kímélésre szoruló ruhaneműk esetében a legjobb megoldás, hiszen többnyire víz nélkül történik olyan módon, hogy az anyag minél kevésbé sérüljön.

A ruha tisztítás következő lépése a mosás, amely többféle lehet. Megkülönböztetünk többek között primermosást – ez a kevésbé szennyezett anyagokból való folteltávolításra, fehérmosására alkalmas módszer. Ezeket a mosodában kisebb kapacitással rendelkező mosógépeken végzik, azonban fontos, hogy figyelnek a környezetszennyezés minimalizálására is mindezek mellett. Vannak kifejezetten biomosások is, amikor egyáltalán nem használnak vegyszereket. Ez környezettudatos embereknek vagy erősen vegyszerekre allergiás személyek részére lehet remek megoldás. A rosszul mosott ruha érzékenyebb bőr esetén egész napos irritációt, viszketést, akár még kiütést is okozhat. A ruhák megfelelő kezelése tehát elengedhetetlen része a ruha tisztításnak.

ruha tisztítás1_4

A ruha tisztítás néhány különlegessége

Vannak különleges anyagoknak szánt különleges tisztítások is, amelyekkel jó tisztában lenni. Bőrt például soha ne mossunk otthon, bízzuk inkább a profikra ezt a kérdést. A bőrt nem csak tisztítjuk, hanem a festésük is fontos részét képezi a bőranyag tisztításának. Ez ugyanis az egyetlen hátránya ennek a remek anyagnak. A bőrt általában legtöbbször kabát vagy dzseki formájában viseljük, amelynek a tisztítása otthoni körülmények között igencsak nehézkes lenne, azonban a bélés miatt muszáj időnként tisztítani az anyagot. A két anyag minősége teljesen más. Egy ruhatisztítóban azonban tisztában vannak ennek a kettőségnek a tökéletes kezelési módjával, a bélést és a bőr felületet két külön eljárással tudják tisztává és újszerűvé varázsolni számunkra.

Láthatjuk tehát, milyen sokféle fogalom és eljárás tartozik a ruha tisztítás körébe, amelyekkel nem csak tisztában kell lennie a tisztító félnek, hanem bizony a gyakorlatban is használni őket. A saját otthonunkban ilyen elvárásokat nem támaszthatunk magunk felé, azonban egy profi ruhatisztítótól mindezeket elvárhatjuk, időt és energiát spórolhatunk a segítségükkel és akár környezettudatosabb döntéseket is hozhatunk.