A jó optika titka

Mi mindent tud az optika?

Szerintem nem sokan tudják, mi is a különbség az optika és a szemészet között. Igaz, elég gyakran össze is nő a két funkció, úgyhogy nem olyan egyértelmű a kettő közt a határ. A szemészet orvosi oldal felől közelíti meg a problémát. Itt vizsgálják a szemünket, dioptriát is mérnek természetesen, de ugyanúgy az esetleges betegségek, elváltozások, fertőzések felmérését is itt végzik. Ha ne adj Isten beavatkozásra kerül a sor, itt készítik elő a műtétet, de kisebb gondok esetén is itt van olyan orvos, aki felírhat cseppet, kenőcsöt, gyógyszert.

Az optika ezzel szemben felhasználói oldalról közelíti meg a kérdést, és legfőképpen a különféle látáskorrekciós eszközök, mint kontaktlencse, szemüveg, eladásához szükséges méréseket, vizsgálatokat végzik. Tehát az optikus is képes felmérni a szemünk állapotát, mélyebben azonban nem foglalkoznak vele, ha fel is fedeznek egy esetleges fertőzést, továbbküldenek szemészetre. Az optikus fő feladata, hogy a megfelelő dioptriát meghatározza a látáskorrekciós eszközhöz és megállapítsa, van-e akadálya a hordásának, melyik volna a legideálisabb a páciens számára.

Az optika szolgáltatásai

Elsődlegesen az optika eladásból él, ezt kár is volna tagadni. Tehát a látáskorrekcióval kapcsolatos termékeket minden bizonnyal forgalmazza. Azonban ahhoz, hogy ezt megtehesse, kiegészítő szolgáltatásként kénytelen optikust is tartani, aki a fent emlegetett vizsgálatokat és méréseket elvégzi. Ha ez megvan, akkor jöhet az asszisztensek, eladók segítsége, akik a kívánt terméket segítenek megrendelni, esetleg ha van készleten, azon nyomban el is adják nekünk.

Ezek között a látáskorrekciós eszközök közt az élharcos a szemüveg. Az optika archaikus terméke, melyből számtalan féle és fajta létezik, hogy mindenképpen olyan találjunk, ami kielégíti az igényeinket. A kistestvére a napszemüveg, mely népszerűségében azonban cseppet sem marad el, sőt, nyári szezonban könnyen le is kötözheti a nagytestvért.

Az optika eladásainak harmadik pillére általában a kontaktlencse. Ez is egy napjainkra igen népszerű és változatos termék. Ehhez a háromhoz pedig számtalan kiegészítő termék tartozik a tokoktól az ápoló folyadékon át a törlőig. Illetve a számtalan keret, ami kiállítva a falon sorakozik. Az asszisztensek örömmel segítenek nem csak az arcunkhoz megfelelő keret kiválasztásában, de a lencse paramétereit is ők beszélik át velünk, ha történetesen rendelést adunk le.

A jó optika választás titka

Optikus üzlet az ország szinte minden pontján található. Optika Budapest vonzáskörzetében pedig pláne minden sarkon akad. A kérdés tehát, hogy melyik ezek közül a jó, igenis létjogosult. Természetesen lehetnek olyan pontjai hazánknak, ahonnan nem olyan könnyen megközelíthető egy egy üzlet, ilyenkor kezdetben szűk a választék és kiszolgáltatottabb a vásárló. Ám amint tudjuk a paramétereket a szemünkről, és, hogy milyen terméket szeretnénk, rögtön átpártolhatunk az eoptika.hu/optika.html optika webshop mellé és máris ugyanakkora választékban válogathatunk, mintha a főváros szívében élnénk.

Éppen ezért a távolsággal nem fogok foglalkozni most. Ellenben, az emlegetett webshopot igenis kiemelném. A legjobb optika Budapest számos üzlete körül sem képes akkora kínálatot besuvasztani egyetlen üzletbe, ha nem tart mellette online boltot is, mint az a konkurencia, akik a neten is értékesít. Az egy felől jó az üzletnek, hiszen nem kell akkora kiállítóteret beszereznie és folytonosan kifizetnie rá a bérleti díjat. A vásárlónak azonban még jobb, mert felpróbál egy méretet, ami tetszik neki, talál egy színt, ami szintén, és máris megnézik az üzletben, hogy amúgy a választott keret is van abban a színben. Pofonegyszerű. Az online másik előnye, hogy gyakoriak a kuponok, akciók. Igaz az optika Budapest akció így is gyakori, de ne kelljen ezért külön a városba utazni, ha már online is elintézhető minden.

Az optika házhoz jön

Az, hogy az üzleten legyen optikus is, aki megvizsgálja a szemünket szintén olyan alap, amit ki se emelnék. Ellenben igazán jól szolgálja a kényelmünket és a tervezhetőséget, ha telefonon vagy online időpontot tudunk foglalni az üzlethez. A netes rendelésekhez kapcsolódóan fontos még kiemelni a kiszállítás hálózati lefedettségét. Hiába tudunk az optika netes felületén rendelni, ha utána be kell caplatnunk érte ugyanúgy az üzletbe. Legjobb, ha a termék házhoz jön, vagy legalábbis választhatunk a közelben egy átvételi pontot.

Ha otthonról vásárlunk, a kontaktlencse araméterekkel tesztelhetjük legjobban, mennyire körültekintő az üzlet. A kontaktlencse ugyanis ugyanúgy egy pontos mérés alapján, „testre szabva” készül a szemünkre, mint egy szemüveg. Ezt azonban – főleg a kozmetikai lencsék esetében – kevésbé komoly oldalak elfelejtik. Ilyen oldalon ne vásárolunk. Ha a kontaktlencse görbületét, szem értékeit kéri a rendszer, megnyugodhatunk, hogy valóban jó terméket vásárolunk. Hasonló a helyzet ha az optika online felületén a szemüvegnél a szemek közti távolságot kéri a rendszer. Ez feltétlenül szükséges a kényelmes szemüveg elkészítéséhez. Úgyhogy mindenképpen ellenőrizzük ezt az értéket, ha online vásárolunk, de a legjobb, ha ugyanott tesszük ezt, amelyik forgalmazó üzletében a szemünket mérte az optikus.